Biologia i Geologia


Sabem com són les aus per dintre? Descobrim-ho!


Alexandra i Siham: El 24 d’abril, els alumnes de 3r d’ESO vam anar al laboratori de Biologia a fer la dissecció d’un pollastre.
Després d’entrar-hi i deixar les motxilles al fons com estàvem habituats a fer cada vegada que anàvem, ens vam seure en grups de quatre o cinc persones. Amb les orelles atentes i la boca tancada, la professora ens va explicar en que consistia la pràctica que anàvem a realitzar i el material per a dur-la a terme.
A sobre de la taula teníem el pollastre i el material per fer la dissecció: una palleta, dos pinces, dos punxons, unes tisores, un petit ganivet i una imatge de com era el pollastre per dins. Seguidament vam començar la dissecció del pollastre:
Primer li vam tallar el coll per veure l’esòfag i la tràquea. Desprès, vam fer-li un tall a pit per obrir-lo i veure tot el que tenia a dins: els pulmons, el cor, el pedrer, l’intestí gros i el prim… A continuació li vam traure el pedrer i el quan el vam obrir vam poder veure  trossets de panís, vam obrir el cor per veure les quatre cavitats i també vam mesurar la llargada de l’intestí prim i gros.
Finalment, el pollastre quasi es va quedar sense res al seu interior.








Amb aquesta activitat es volia reforçar els continguts explicats a través de l’experiència pràctica. I quina millor manera per conèixer aquesta experiència que a través de les paraules dels protagonistes?
Ilyass: Fa uns dies vam anar al laboratori  per segona vegada, però en aquesta ocasió va  ser per a disseccionar un pollastre, experiència totalment nova. Mentre uns companys gravaven uns altres, amb unes pautes, anaven tallant el pollastre pel mig i observant el que trobaven, com: intestins, pulmons, músculs, el cor... I quan vam acabar ho vam tirar tot i desprès de netejar els estris i la taula ens vam anar. Aquesta experiència va ser inclús més divertida que la de l’egagròpila, ja que no era tan repetitiva, i a més d’ haver nomes ossos i cranis en el cas del pollastre també hi havia òrgans entre altres.  
Carmen: No sabílo que tenía un pollo en su interior, pero con esta práctica lo hemos podido observar: corazón, vesícula biliar, tráquea...
Abdel: ...me gusto mucho abrir el pollo aunque ya lo había hecho antes en mi país pero nunca me había pensado en el nombre de los órganos ni saber donde estaban hasta que lo hicimos en clase. ¡En general fue muy divertido!
Ingrid: …olía bastante mal y me dio un poco de asco, pero me gusto mucho abrirlo y observar sus órganos internos.
HenryPara mí fue nuevo y un poco asqueroso. Me gustó ver lo que hay dentro de un pollo. Por ejemplo que en la molleja está todo lo que ha comido, que su corazón es muy pequeño, que su circulación va más rápida que la nuestra, su intestino grueso y delgado miden más de un metro y como para volar utilizan unas bolsas de aire que se llenan cuando respiran.
Ivan: Em va agradar realitzar la pràctica i obrir el pollastre per veure els seus òrgans.
Razvan: Va ser molt interessant obrir un pollastre perquè un pollastre és diferent a un humà. Té òrgans diferents i els semblants eres molt petits. Per altra banda em va fer molt fàstic, i més els intestins, que estaven plens d’excrements. El que em va sorprendre més va ser el pedrer perquè era de color verd - groc i molt dur i a més vam trobar pedretes. 
Ruth: ...me gusto ver la disección pues son cosas nuevas que aprendí.
Daysi: ...la pràctica va ser molt interessant ja que vaig poder veure un pollastre per dintre. Vaig veure els seus òrgans des de la tràquea fins a la cloaca passant pel cor. També em va agradar perquè vam tallar la pell i vam poder inflar una bosseta que hi havia a l’estómac. Encara que ens va faltar temps per veure tot el que havíem de veure, em va fascinar molt perquè mai havia tingut l’oportunitat de descobrir com era per dintre un pollastre. A final no se’ns va trencar la bilis. Quina sort!! Ni ningun altre òrgan.
KamilaLa práctica del pollo no me gusto porque olía mal y su interior no era agradable de explorar, pero aun así me pareció interesante pues siempre se aprende más de la práctica que de la teoría.
George: Em va agradar molt aquesta activitat. Vaig poder observar alguns òrgans que mai els havia vista abans i em van impressionar els sacs aeris. A més, el treball en grup ha anat bastant bé!
Alba: ... fue muy interesante porque no me imaginaba que dentro de un pollo pudiese haber tantos órganos y con la práctica lo pudimos ver.
Freddy: En va agradar aquest procés perque vaig aprendre les parts del pollastre, però no em va agradar esbudellar les seues parts perquè em feia fàstic!
Joaquin: Va ser una nova experiència i divertida. Es millor que fer classe perquè amb això aprenc més i és més divertit.
César: … lo que más me gusto fue buscar las partes del cuerpo del pollo dentro de éste y ver cómo se parecían o diferenciaban de los órganos del cerdo. También me gustó hacer el vídeo de la práctica pues fue una actividad nueva que aprendí además de la disección del pollo.
Cristofer: Fue divertido aunque todo era muy pequeño: el corazón, la hiel, el hígado, los intestinos…
María...va ser divertit i alhora ens va ensenyar gràficament el que en un llibre i amb teoria hauria estat molt més pesat i avorrit. Anar al laboratori i poder veure el que llegim fa que puguem connectar les explicacions escrites amb una imatge, cosa bona alhora de recordar les dades. Fou una experiència enriquidora!       
Leonel: L’experiència del pollastre em va agradar molt. Vam fer el mateix que amb els pulmons de porc, els vam inflar i eren molt més petits. També vam veure el pedrer i les pedres de dins.
Sori: La experiencia me gustó bastante aunque yo era el encargado de hacer las fotos y los vídeos. Me daba un poco de asco porque olía un poco mal pero cuando veía que mis compañeros disfrutaban, yo también quería cortar o inflar los sacos aéreos.
Daniel: …me impresionó bastante la disección pues había muchas partes desagradables.
Marius: …m’agrada fer disseccions i pràctiques al laboratori, però en aquest cas em va donar un mica de fàstic sobretot per l’olor que desprenia el pollastre. M’agradaria fer més practiques d’aquest tipus ja que ajuden a entendre allò que estudies i altres que desconeixes. La pràctica em va agradar, la repetiria però amb una mica de colònia per al pollastre!
Francisco: …no me gustó mucho porque casi vomito por culpa del pedrer que olía muy mal.
Slavik: …en va agradar molt perquè era la primera vegada que obria un pollastre i vaig descobrir moltes coses que no sabia. Em va donar una mica de fàstic però al mateix temps m’agradava. Potser mai en la vida ho oblidaré!
Aquesta experiència posa de manifest la importància de la realització de activitats pràctiques per afavorir la comprensió dels conceptes teòrics que es treballen a l’aula.  La realització d’aquest tipus de tasques resulten una major motivació de l’alumnat envers l’assignatura. Probablement mai oblidaran allò que van aprendre al laboratori!

Finalment, ens agradaria donar les GRACIES al Grupo SADA de Lleida per proporcionar-nos el material de laboratori.


I aquestes són les nostres produccions:

















Tenim uns dubtes...


Des del dia que van arribar les òlibes al centre ens vam adonar que, en general, hi havia dubtes al voltant de la seua arribada, criança, alimentació, etc. Per això, quina millor manera de solucionar aquets dubtes que mitjançant el coneixement dels alumnes.
a
a
Esperem que ara ja tingueu tots els dubtes solucionats!




Òliba vs Ésser Humà


Des de l'àrea de Biologia i Geologia teníem la inquietud de conèixer els punts en comú amb les nostres petites cries. Per tant, el que hem fet ha sigut desenvolupar un petit estudi sobre les semblances i diferències entre l'òliba i l'ésser humà. A continuació, us mostrem tot el material que hem utilitzat i els productes del nostre esforç.
a


aÒliba vs Ésser Humà_Aparell Digestiu
a
Les nostres produccions...
a
ssss

klklkl

I els moments més divertits...
a



Fotonovel.les

Seguint en la transversalitat del projecte, us presentem allò que hem fet mitjançant dues fotonovel•les. En la primera d’elles es presenta la visita de l’alumnat de 3r d’ESO a Vallcalent i en la segona es mostra el procés d’alimentació de les nostres òlibes. 

 Esperem que us agradin!

Autores: Alexandra Barticel i Ikram Rabhi

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada